Γενικά περί αστρολογίας

Η αστρολογία από την φύση του αντικειμένου της φαίνεται να είναι λίγο δυσνόητη σαν επιστήμη, με την έννοια ότι ασχολείται με έναν κόσμο ορατό αλλά και έναν κόσμο αόρατο. Την ονομάζουμε επιστήμη για το λόγο ότι χρησιμοποιεί μέθοδο μέσα σε ένα συλλογικό σύστημα γνώσεων ( Μαθηματικά ,Φυσική ,Αστρονομία κλπ),για να έκφραση κρίσεις και συλλογισμούς ,οι οποίοι στην συνεχεία θα επαληθευθούν στατιστικά. Τα συμπεράσματα αυτά προήλθαν μετά από συστηματικές και μακρόχρονες παρατηρήσεις, μέσα από ένα πλήθος αρχαίων αλλά και νεότέρων ερευνητών .Έτσι διαπιστώνουμε ότι άλλη είναι η συμπεριφορά κάποιου με τον ήλιο στον Σκορπιό και άλλη με τον ήλιο στον Υδροχόο. Τα ζώδια είναι ένας κόσμος ιδεατός ,συμβολικός μέσα από τον οποίον κρατάμε τα χαρακτηριστικά που τους έχουν αποδοθεί και που πηγάζουν πάντα από τον πλανήτη που εξουσιάζει το εκάστοτε ζώδιο. Οι πλανητικές σχέσεις μεταξύ τους και η θέση που τυχαίνει να έχουν μέσα σε έναν αστρολογικό χάρτη από ζώδιο και οίκο, ολοκληρώνουν την εικόνα αυτού του χάρτη. Η αστρολογία .στηρίζεται στο γεωκεντρικό σύστημα γι’ αυτό και όταν ο Κοπέρνικος απέδειξε ότι ο ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού συστήματος, στην αστρολογία δεν άλλαξε τίποτα ,μια και ο ήλιος δεν ανατέλλει και δύει κάθε μέρα ,απλά η γη στρέφετε γύρω από τον άξονα της προσδίδοντας στον ήλιο μια φαινομενική κίνηση. Ακόμη δεν αλλάζει κάθε μήνα ζώδιο ,απλά η γη κινούμενη σε τροχεία γύρω από τον ήλιο τον κάνη να φαίνεται ότι αλλάζει την θέση του, μέσα στον ζωδιακό κύκλο των 360 μοιρών.. Τα ζώδια είναι στον ουρανό με κοινή επιρροή για όλους και σχετίζονται με την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο. Οι οίκοι είναι επάνω στην γη με ξεχωριστή σημασία για τον καθένα και ανάλογα πάντα με τα ζητήματα στα οποία αναφέρονται. Αυτοί συνδέονται άμεσα με την ώρα που γεννιέται κάποιος ή κάτι. Στις παρακάτω σελίδες γίνεται μια μικρή αναφορά στα βασικά σημεία της αστρολογίας, αλλά την βαρύτητα σε αυτήν την προσπάθεια θα την δώσουμε κυρίως στο πως μπορούμε να ερμηνεύσουμε μια γενέθλια ημερομηνία. Βέβαια ο τρόπος αντίληψης ,εκπαίδευσης και εξέλιξης σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικός ,όμως ελπίζουμε ότι και η προσπάθεια αυτή θα είναι ένα βοήθημα για όλους εκείνους που θα τύχει κάποια στιγμή, να έχουν ένα κάποιο συναπάντημα με την ευγενική τέχνη της αστρολογίας.


Λίγα λόγια για την ιστορία

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος στρέφοντας το βλέμμα του στον ουρανό και παρατηρώντας τις κινήσεις των άστρων (ήλιου, σελήνης, πλανητών) αναρωτήθηκε για την καθημερινή τους κίνηση καθώς και την επίδραση που μπορεί να είχαν επάνω στην ζωή του. Έτσι σιγά άρχισε να ταυτίζει τις δραστηριότητες του σύμφωνα με τις κινήσεις αυτές. Όρισε τον χρόνο, έμαθε πότε να σπέρνει και πότε να θερίζει, πότε αρχίζει μια περίοδος και πότε τελειώνει. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παράδειγμα γνώριζαν ότι μόλις εμφανιζόταν στον ορίζοντα ο Σείριος από τον αστερισμό του Κυνός, ο Νείλος σε μια εβδομάδα θα πλημμύριζε και για αυτό προετοίμαζαν τα χωράφια τους για την επόμενη σπορά. .Συνέδεσε την σελήνη με την κίνηση των θαλασσών (παλίρροια, άμπωτη), καθώς και με το μεγάλωμα των φυτών, δένδρων κ.λ.π. Ιστορικά πρωτοεμφανίζεται επάνω σε ευρήματα οστών, δέρματα ζώων, όπου βλέπουμε να απεικονίζονται οι διάφορες φάσεις της σελήνης(περί το 15.000 π.χ). Στην συνέχεια και περί το 3.000 π.χ, παρατηρούμε σε αρχαιολογικά ευρήματα των χαλδαιων ,λίθινες απεικονίσεις του ηλιακού μας συστήματος συνοδεία 10 πλανητών. Η αστρολογία φθάνει στο απόγειο της δόξας της στην Ελλάδα την εποχή του Πυθαγόρα την ίδια εποχή με τους Βαβυλώνιους οι οποίοι μάλιστα την είχαν σαν θρησκεία. Εξ άλλου οι πληροφορίες που έχουμε στηρίζονται στα κείμενα των αρχαίων όπως ο Αναξαγόρας, Πυθαγόρας, Ιπποκράτης, Πλάτων, Πτολεμαίος , αλλά και στους μετέπειτα ερευνητές όπως ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας κ.α.


Ορισμός της αστρολογίας

Σύμφωνα με την θεωρεία της συχρονικοτητας του Γιουνγκ, οτιδήποτε γεννιέται μέσα σε μια χρονική στιγμή κουβαλάει τις ιδιότητες αυτής της χρονικής στιγμής. Η αστρολογία βοηθάει να κατανοήσουμε την φύση των ιδιοτήτων οποιασδήποτε χρονικής στιγμής. Είναι λοιπόν ένα σύστημα που στηρίζεται σε αυτό το ηλιακό σύστημα, κάνοντας χρήση των πλανητών και των όψεων μέσα στα ζώδια και τους οίκους. Η αξιολόγηση αυτή των συμβόλων στη συνέχεια θα μετατραπεί σε νοηματικό λόγο. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν είναι ούτε μαντική, ούτε απόλυτη, απλά υποδηλώνει τάσεις. Συνολικά θα λέγαμε ότι είναι ένα βοήθημα στα χέρια των υπεύθυνων αστρολόγων, ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν τις δυνατότητες μιας γενέθλιας ημερομηνίας. Πως θα κινηθεί μέσα στον χρόνο, τι είδους ενδιαφέροντα θα έχει και πως αυτά θα εξελιχθούν. Σε μια βαθύτερη ανάλυση θα τολμούσα να πω ότι βοηθά να κατανοήσουμε όλες τις κρυφές πτυχές του εαυτού μας [ καλές και κακές ], αλλά και των άλλων γύρω μας. Φανερώνει καλύτερα πού υπάρχει το πρόβλημα που πρέπει να ξεπερασθεί η η ικανότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί. Είναι θα λέγαμε, η τέχνη της συμβουλής των άστρων.


Κατά τον Ερμή τον τρισμέγιστο

Ακούστε μέσα σας και κοιτάξτε μέσα στο άπειρο του χώρου και του χρόνου. Εκεί αντηχούν το τραγούδι των άστρων, η φωνή του αριθμού και η αρμονία των σφαιρών. Κάθε ήλιος και μια σκέψη του θεού και κάθε πλανήτης ένας τρόπος της σκέψης αυτής. Για να γνωρίσετε την θεία σκέψη, ω ψυχές, κατεβαίνετε και ανεβαίνετε επίπονα τον δρόμο των επτά πλανητών και των επτά ουρανών τους.

Τι κάνουν τ αστέρια ?

Τι λένε οι αριθμοί ?

Τι κυλάνε οι σφαίρες ?

Ω χαμένες ή σωσμένες ψυχές, λένε, τραγουδάνε, κλαίνε τα πεπρωμένα σας.

Όλη η αλήθεια της αστρολογίας φαίνεται να εστιάζεται στην τελευταία στροφή. Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς? Μιλάνε τα άστρα? έχουν λόγο? Μπορούν και επιδρούν επάνω στη ζωή των ανθρώπων? Αν κάποιος δεν είναι νοσηρά δύσπιστος έναντι της αστρολογίας και ασχοληθεί με αυτήν, θα αντιληφθεί σχετικά εύκολα ότι και φως έχουν για να δείχνουν το δρόμο στο φυσικό πεδίο, αλλά και λόγο για να φωτίζουν το δρόμο στο αόρατο πεδίο, για όσους βέβαια νιώθουν εραστές αυτής της τόσο παράξενης αλλά και ταυτόχρονα γοητευτικής τέχνης. Τα άστρα μας δείχνουν τον δρόμο, το πώς θα τον περπατήσουμε εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την δικιά μας θέληση. Θα τραγουδάμε η θα κλαίμε? Θα χαιρόμαστε η θα θλιβόμαστε? Το γεγονός αυτό έχει να κάνει, ακριβώς με την ελεύθερη βούληση μας. Τα άστρα δεν προδικάζουν την πορεία ζωής μας αλλά υποδηλώνουν τάσεις. Αν αποδεχτούμε τα δώρα που μας δόθηκαν καλλιεργώντας τα, αλλά και τα μειονεκτήματα μας, κατανοώντας τα και ξεπερνώντας τα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο, ότι μετά από προσπάθειες θα μπορέσομε να ξεπεράσουμε τις δυσμενείς επιδράσεις των άστρων και να κυριαρχήσουμε πάνω στη μοίρα μας. Να εναρμονίσουμε δηλαδή την δική μας θέληση με την συμπαντική, την αιώνια και θεια θέληση.